18 Mayıs 2010 Salı

Ahmet Hamdi Tanpınar hayatı


Ahmet Hamdi Tanpınar | Şiirleri

İstanbul'da doğdu. İstanbul Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat ve estetik tarihi dersleri verdi. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne profesor olarak atandı. Maraş milletvekili olarak parlamentoya girdi. 1962'de İstanbul'da öldü.

Şiir Kitabı:

Şiirler (1961).

"Denebilir ki, Haşim'in şairliği, dili zamana uyarak daha sadeleşmiş, Haşim'e özgü acılığını yitirerek Tanpınar'ın hayatla barışık yaradılışına uymuş olarak, Tanpınar'ın şiirlerinde de devam etmiştir. Haşim'in son ışıklarla bulutların cenk ettiği, uçuştuğu ateşli akşam havaları, yaz geceleri, mercan dalları, gölleri, bülbülleri, bahçeleri, İstanbul'un gürültüsüz bir köşesinde eski bir yalı gibi Tanpınar'a miras kalmıştır.'' (Necati Cumalı, 1961)

"Tanpınar, şiirlerinin çoğunda insan kaderinin derin meselelerini, kainat ile insan varlığı arasındaki münasebeti, aşk, ölüm ve sanat konularını işler. Rüya, hayallerde gizli manalar bulan Tanpınar, şiirlerini umumiyetle kapalı, fakat uzak yıldızların ışıkları gibi sembollerle örmüştür.'' (Mehmet Kaplan, 1965)

Ahmet Necdet,
Modern Türk Şiiri
Yönelimler, Tanıklıklar, Örnekler
Broy Yayınevi, Ekim 1993.

Ahmet Hamdi Tanpınar
1 Ağlama
2 Annem İçin
3 Aşk
4 Avare İlhamlar
5 Ayna
6 Başımızın Üstünde Bir Bulutun
7 Bekleyeceğim
8 Bir Adın Kalmalı
9 Bursa'da Zaman
10 Bütün Yaz
11 Eşik
12 Günlerimiz
13 Hatırlama
14 Her Şey Yerli Yerinde
15 Karışan Saatler İçinde
16 Kış Bahçesi'nden
17 Leyla
18 Mavi, Maviydi Gökyüzü
19 Ne İçindeyim Zamanın
20 Özlem
21 Sabah
22 Selâm Olsun
23 Sen ve Ben
24 Sonbahar
25 Yağmur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder